Napjainkban már mindenki számára elérhetővé váltak az intelligens házak, melyekről nem is olyan régen még csak sci-fi könyvekben olvasottunk, illetve filmekben láttunk. A valóságban némileg módosultak az írói elképzelések.

Az intelligens ház természetesen nem rendelkezik önálló tudattal vagy személyiséggel. A ház az általunk beprogramozott módon működik. Beállíthatjuk például, hogy az okos otthonunk reggelente automatikusan húzza el a függönyöket vagy fel a redőnyöket akkor, amikor ébredni szoktunk, sőt akár kávét is főz számunkra. Vagy akár a világítást is felkapcsoltathatjuk vele, ha megadjuk, hogy mikor kezd alkonyodni, és mikor van szükségünk fényre.

Az intelligens ház vezérlése nagyon egyszerű, akár távolról, az okostelefonunk használatával is módosíthatunk bármikor az előre beprogramozottakon, ha valami váratlan esemény következik be, például hamarabb vagy később érünk haza a megszokottnál, vagy hidegebb az időjárás, és szeretnénk, ha meleg lakás fogadna bennünket, de akár egy hirtelen jött vihar esetén is lehúzhatjuk a redőnyöket.

A kényelmi funkciók mellett az intelligens ház rendszere védelmi funkciót is betölt. Hozzákapcsolhatjuk a riasztó rendszert is, így ha illetéktelenek próbálnak behatolni otthonunkba, akkor a rendszer azonnal értesít bennünket, és esetlegesen az illetékes szerveket is.

Egyelőre leginkább az árnyékolástechnikát, a szórakoztató elektronikát, a világítást és a biztonsági rendszert kezelik elsősorban az intelligens házak, de szinte bármi vezérelhető (lenne), ami villamos energiával működik a lakáson belül és a ház környezetében. A rendszer feltétele az internetkapcsolat.

Ma még az okos otthon nem főz meg helyettünk, nem mossa ki a ruháinkat, szárítja meg őket, és nem is pakolja a szekrényünkbe, de a jövőben akár erre is születhet megoldás, hiszen az intelligens ház vezérlésben még rengeteg lehetőség rejlik.